A gyökérkezelés nem is annyira fájdalmas, mint gondoltam

Nagy munka állt mögöttem az elmúlt hónapokban, új helyre költözött ugyanis az irodánk. Új, nagyobb helyiséget vásároltunk, gondoskodni kellett ennek festéséről, a burkolatok cseréjéről és az egész helyiség kialakításáról. Ezen kívül az irodai bútorokat is lecseréltük modernebbre és egyéb felszereléseket is ki kellett cserélni vagy épp meg kellett vásárolni. Egy ilyen nagy munka valóban sok odafigyelést igényel, különösen akkor, ha közben zajlik a munka továbbra is a megszokott mederben. Azonban volt egy tényező, ami igencsak megnehezítette a dolgomat, ez pedig a fogfájás volt. Kínzó fájdalmat éltem át, amikor felkeresem a fogorvosbudapest.info-t, hogy időpontot kérjek. Hamar megszületett a diagnózis, és a megoldás, a gyökérkezelés.

gyökérkezelés fáj

Az, hogy a gyökérkezelés fáj, számomra nem volt kérdés. Bár még soha nem volt részem benne, épp elég rémtörténetet hallottam már róla, így biztos voltam benne, hogy a kínok kínját fogom átélni. A Fogorvos Budapest kiváló szakemberei azonban megnyugtattak, hogy nem is olyan borzasztó az egész, mint amilyennek gondolom. Itt tudtam meg azt is, hogy a fognak két nagy része van, a korona és a gyökér, és hogy a fogaink rétegekből állnak, a korona részei pedig a zománc, alatta van a dentin, belül pedig a fogbél, azaz a pulpa. Ez az a rész, amit idegek és erek hálóznak be, itt alakul ki a gyulladás és a fájdalom. Ami ráadásul egy zárt, szűk helyen zajlik, így egy duzzanat óriási fájdalommal jár. Ezt magam is megtapasztaltam és bár nem szerettem volna elveszíteni a fogamat, azt hittem, hogy nincs más megoldás, mint a foghúzás.

Azonban a Fogorvos Budapest javaslata a gyökérkezelés volt. Ez voltaképp egy többlépcsős folyamat, ami bár kellemetlen, de korántsem annyira fájdalmas, mint amit gondoltam. Az első kezelés az volt, amikor a fogamat megnyitották és kitakarították. Ezt követi gyökércsatornák feltágítása és kitisztítása. A rendelőben elmondták, hogy vannak olyan anyagok, melyeket 1-2 napra a koronai részhez lehet tenni, ezek megnyugtatják a fogat, így nem lesz fájdalmas maga a gyökérkezelés. Ami voltaképp a gyulladt vagy elhalt szövettörmelékek eltávolítását jelenti. Félelmetesnek hangzik ugyan, de ekkor a fog belsejében egy üreges tér keletkezik, amit gyógyszerrel töltelek ki, amikor pedig már nem fáj, akkor végleges gyökértömésre cserélik.

A gyökérkezelés fáj – mondják sokan és bár valóban kellemetlen, szerintem ki lehet bírni. És megmarad a fogunk is, ami szerintem óriási dolog. Egyébként többféle módszerrel lehet elvégezni, vannak kézi módszerek, ilyenkor gyökérkezelő tűket használnak, ilyenkor is szoktak elektromos műszereket használni, ezekkel például meg lehet mérni a gyökércsatorna hosszát. A másik megoldás pedig a gépi. Ezzel gyorsabban elvégezhető a művelet, ráadásul olyan helyekre is el lehet vele jutni, ahová kézi eszközzel nem biztos. Általában a kettőt együtt használják, így lesz a legjobb a végeredmény.

Talán elsőre kicsit félelmetesnek hangzik, azonban valójában egy nagyon hasznos dolog a gyökérkezelés. Azt is érdemes tudni, hogy a gyökérkezelt fogunk már nem él, tehát egy idő után elszürkülhet és sérülékenyebbé is válik, tehát érdemes hosszú távon valamilyen megoldásban gondolkodni. Ebben is segítségünkre lesz azonban a Fogorvos Budapest. Akikhez egyénként bármilyen fogászati probléma esetén fordulhatunk. Széles körű ellátással várják a pácienseket, modern rendelőben, nagyfokú szakmai tapasztalattal és tudással. Én csak ajánlani tudom őket, legyen szó akár gyökérkezelésről, akár bármi másról. És hogy a gyökérkezelés fáj, vagy sem, arról nekem már egész más a véleményem, mióta átestem rajta.