Környezetvédelem és költségcsökkentés egyben, ez a napelem

A napelemes rendszerek létjogosultsága ma már megkérdőjelezhetetlen. A napelempalyazatok.hu/blog/a-napelemek-szakszeru-telepitese-feltetelei azonban sokak számára még tele vannak kérdőjellel. Aki napelemes rendszert szeretne, érdemes a napelempalyazatok.hu-n kezdenie a tájékozódást. Hisz itt ingyenes helyszíni felmérésre is van lehetőség és széles körű tájékoztatást is kaphatunk az elérhető pályázati lehetőségekről.

Aki irodát tart fenn, bizonyára tisztában van azzal, hogy ahogy telnek az évek, úgy nőnek az energiaköltségek is. Ez nem csak azért van, mert egyre drágább az áram, hanem azért is, mert egyre több eszköz kerül be az irodába. Nyomtatók, szkennerek, számítógépek, monitorok, laptopok, projektorok, hűtő a konyhába és vég nélkül lehetne sorolni. Ezek ma már életünk részei, és bizony ezek mind elektromos árammal működnek. Nem csoda, hogy ma már nem csak a családi házakon látunk napelemes rendszereket, hanem egyre több irodaépületen, ipari csarnokon is. Ezekre egyébként lehet pályázni, nem csak magánszemélyek, hanem cégek is pályázhatnak napelemes rendszerek telepítésére.

A lényeg, hogy aki szeretné csökkenteni rezsiköltségét, aki szeretné elfelejteni a villanyszámlát, annak egy idő után eszébe jut a napelemes rendszer. Sokan ódzkodnak a kezdeti költségektől, de ettől sem kell tartani. Hisz például léteznek nulla százalékos hitelek, melyekre lehet pályázni, vagy akár vissza nem térítendő támogatást is igényelhetünk. A lakástakarékok is felhasználhatók erre, ezen kívül pedig tényleg sok a lehetőség.

A napelempalyazatok.hu/blog/a-napelemek-szakszeru-telepitese-feltetelei sok tényezőtől függnek. Így az ingatlan állapotától, fekvésétől és a tető dőlésszögétől. Ezek a legfontosabb alapok, melyeknél az egész folyamat megkezdődhet. A napelempalyazatok.hu honlapon ingyenes helyszíni felmérést biztosítanak, ekkor egy szakember alaposan megvizsgálja a körülményeket és feltérképezi a lehetőségeket. Fontos, hogy maga az épület milyen állapotban van, hogy a tartóelemei stabilak-e, elbírják-e a napelemeket. Aztán az is nagyon fontos, hogy milyen a tető dőlésszöge, ez ideális esetben 35 fokos, de 25 és 45 fok közötti dőlésszögnél még hatékonyan tud működni a rendszer. Annak is kiemelt jelentősége van, hogy éri-e valahol árnyék a tetőt. Egy szomszéd, magasabb épület ugyanis akár gátja is lehet a rendszerünknek, mint ahogy egy nagy fa is.

Azt tudni kell, hogy a napelemes rendszer felhős idő esetén és szórt fényben is működik, az árnyék viszont ellensége. Szóval ezeket mind felméri a szakember, hogy a napelempalyazatok.hu/blog/a-napelemek-szakszeru-telepitese-felteteleit feltérképezze.

A másik vetülete a dolognak az az, hogy a háztartásunk, vagy épp az irodánk milyen igényekkel rendelkezik. Ez viszonylag egyszerűbb számítást követel, nevezetesen elég összeadni az elmúlt egy év fogyasztását és abból vonni egy átlagot. Persze arra is gondolni kell ilyenkor, hogy a jövőben milyen beruházások várhatók még, például aki klímák beszerelését tervezi, vagy elektromos autó töltő állomást szeretne építtetni, akkor ezeket is érdemes beleszámolni.

Ha az igények és a lehetőségek is tisztázottak, jöhet a napelemek telepítése. Ami egyébként általában egy nap alatt megvan. Az első lépése a tartóváz felszerelése, erre jönnek a napelemek, végül pedig az inverter. Az inverter egyébként nagyon fontos része az egész rendszernek. Hisz a napelemeket lehet bővíteni, ha véletlenül alulméretezett a rendszer, akkor van lehetőség több napelem felszerelésére, ennek azonban van egy határa. Ez a határ pedig maga az inverter teljesítménye. Persze ezt is le lehet cserélni, de ez azért már igen költséges. Ezért érdemes profi szakemberekre bízni az egész rendszert, mint a napelempalyazatok.hu szakemberei.